Llandaff Park

Client: Taylor Wimpey

Following on from the application for outline consent on the former BBC site in Llandaff for Taylor Wimpey in 2015 we have successfully achieved detailed planning permission in November 2016. We developed the masterplan for this important site including designing a range of apartment types and tailored the standard house types to match the concept.

The resulting project retains the original strong design ideas and many of the existing mature trees, creating a series of new spaces to be enjoyed by the residents and public - The Square; The Crescent and The Courtyard. One of the key challenges was how to create variety within the 8 acre site and the 364 residential units, whilst creating a sense of place. We have used a simple pallet of quality materials and standard treatment of window reveals has be used at appropriate scale on all units from the small scale terraced houses, the larger standard Tailor Wimpey house plans which have been completely re-skinned, the three and four storey town houses through to the apartment blocks which range from three storey to six storeys.

The resulting design maintains a sense of togetherness in spite of its large scale. The key spaces have an urban proportion which is in keeping with the conservation area of Llandaff. The detailed planning application is currently in for consideration.